За посещение

Кнежа и института по царевица.

Това може да е едно от първите неща, които може да чуете за града. Института по царевица е създаден в далечната 1924 г. със заповед от Министъра на земеделието да бъде създадено опитно поле към практическото земеделско училище. През първите години от създаването на полето се залагат първите опити за агротехника, сортоизпитване, селекция на царевица и други земеделски култури. През 1931 г. полето прераства в Земеделска опитна станция, която пък през 1950 г. се разширява до Институт по агротехника. През 1954 г. той бива обединен с Станцията по животновъдство.

Ако си мислите, че това е еволюция на един институт – 1982 г. института влиза в системата на създадената Селскостопанска академия, а през 2000 г. е постоянно научно звено в системата на националният център за аграрни науки.

 

кнежа
 

Добре, но Кнежа може да се похвали само с един институт по царевица ли?

Този институт има за цел да създава хибридна царевица от всички групи на зрялост, висок генетичен потенциал на добив и качество. Естествено, образоването на хората, които искат да се занимават с растениевъдство и методите за отглеждане. Различните терени също са важна част от изследването на растежа, защото една царевица може да не расте навсякъде.

Друго на което може да се насладите в Кнежа е самодееният театър, които се играе на сцената на училището. Репертоара на театъра е изключително богат и определено няма да останете разочаровани, ако сте решили да го посетите. Да не забравяме, че театралната група има над 60-годишна история.

Северен фестивал на любителските читалищни театри „Звезден прах“ – Кнежа. Фестивалът се провежда всяка година в три фестивални дни. Първото представление на фестивала е през 2008 година и има за цел да представи разнообразие от спектакли, жанрове и различни тенденции на съвременният театър. Трябва да се знае обаче, че фестивалът не бива да бъде възприеман като състезание! Ако наистина искате да участвате в този фестивал, ще е добре да знаете, че всяка група представя спектакъл без антракт, експериментален или традиционен, може и всякакъв друг, но не по-дълъг от 60 минути. Може да участват състави от всички възрастови групи.

Музей в град Кнежа.

Общинският исторически музей в Кнежа отваря официално врати на 11 февруари 1971 г. Първата музейна експозиция е представена в Кольовската къща. През годините историческото богатство в музея на града се увеличава. Макар да имате песимистични мисли за старите сгради в България, през 1985 г. общината откупва сградата и започва реставрация, която завършва през 1989 г. В музея може да намерите:

  • Стари български, турски документи и вестници.
  • Материали за видни личности от Кнежа и родословието на много фамилии.
  • Информация за предприятия, учреждения, организации и прочее.
  • Училищни материали, образователни и културни.
  • Сведения за участници във воините от 1885 до 1941 г.
  • Богата (безцветна в повечето случай) гама от снимки.
  • Аспарухов вал
  • Кралската босненска фамилия Кнежевич, живяла на територията на днешна Кнежа през 14 век.

Музеят редовно организира постоянни и гостуващи изложби. Музеят още събира, регистрира и опазва културни ценности свързани с Кнежа.

Има няколко редовни събития в град Кнежа.

Традиционен панаир в края на месец август, всяка година. Събират се творци на изкуството и други известни личности.

В Кнежа се провеждат и два песенни фестивала – „Златна царевица“ и „Песен се носи над равно поле“. Да не забравяме и един театрален – „Звезден прах“.
 

 

 

Kneja.info © 2017 Frontier Theme